miercuri, 6 aprilie 2011

Scrisoarea de intentie - descifrata!

„Cum este bine să arate o scrisoare de intenţie?”. Este o întrebare pe care o primesc des, dar la care răspund rar. Pe măsură ce voi discuta viziunea noastră despre ea, vei înţelege de ce.

O întrebare mult mai interesantă, înainte de a răspunde la aceasta este „Ce te vinde când aplici la un job?”. Răspunsul este banal de simplu: „CV-ul!”. Acest document , dacă este bine realizat, conţine toate informaţiile cheie de care angajatorul are nevoie pentru a decide dacă te va chema sau nu la un interviu.

Un CV bine făcut îi va spune angajatorului cu claritate:
• Direcţia pe care o urmăreşti în carieră;
• Experienţa profesională şi responsabilităţile tale relevante;
• Rezultatele tale cheie şi abilităţile din spatele lor.

De ce ai vrea să adaugi ceva în plus la un CV bine făcut? Vorbind foarte pragmatic, nu ai vrea. Scrisoarea de intenţie este în mare parte o formalitate. Ea există din vremuri în care felul cum o scriai era o cale de a demonstra abilităţile verbale, intelectul şi nivelul de educaţie la care ai ajuns. Astăzi, aproape oricine poate să compună o scrisoare de intenţie pompoasă.

Cel mai bun lucru pe care poţi să îl faci este să elimini tot aspectul formal din scrisoarea de intenţie, şi să îl păstrezi doar pe cel practic. Regula de redactare e scrisorii de intenţie devine una singură:


KISS (Keep It Short & Simple)

Pe româneşte, păstreaz-o scurtă şi simplă. Practic, acest lucru înseamnă să păstrezi doar câteva elemente din cele care se consideră în mod tradiţional că trebuie să apară în scrisoarea de intenţie şi să le elimini pe restul.

Este bine să păstrezi:

• Exprimarea intenţiei de a candida pentru un anume job;
• Modul cum ai aflat de disponibilitatea jobului respectiv;
• O prezentare scurtă a experienţei tale, în special joburile relevante;
• Datele tale de contact.

Este bine să elimini:

• Formalităţi precum fraza în care îţi arăţi disponibilitatea pentru interviu, care este de la sine înţeleasă din moment ce aplici pentru job;
• Detalii despre educaţia şi experienţa ta care se regăsesc în CV;
• Descrieri ale tale şi abilităţile tale, gen „Sunt o persoană…”, care sunt văzute de majoritatea angajatorilor ca nişte clişee nerealiste;
• Complimente, termeni măgulitori la adresa angajatorului care par puşi doar pentru a da bine şi a obţine un interviu.

Urmărind aceste indicaţii, scrisoarea de intenţie se transformă într-un document care face exact ceea ce sugerează numele lui: manifestă intenţia ta, şi cam atât. Mai mult, când aplici la un job trimiţând un email, scrisoarea de intenţie poate să fie pur şi simplu corpul emailului pe care-l trimiţi, la care se va găsi ataşat CV-ul. Asigură-te însă că CV-ul tău este profesionist şi te prezintă foarte bine.

Încearcă această abordare, sau ţine-te de ea dacă o foloseşti deja. Vei simplifica activitatea angajatorului în procesul de selecţie, fără să îţi afectezi în vreun fel şansele de a fi chiar tu selectat.


Sursa Career Experts

Niciun comentariu: