vineri, 6 mai 2011

Opt sfaturi in lupta cu oboseala generata de cautarea unui job

Cautarea unui job pentru un timp oarecare este frustranta. Insa atunci cand cautarea dureaza de luni de zile si nu se soldeaza cu un rezultat concret, chiar si cei mai rabdatori someri pot ceda nervos.
In ultima vreme ni se tot spune ca economia incepe sa isi revina si ca va fi nevoie de forta de munca in toate domeniile. Aceasta nu-i ajuta insa pe cei aflati in cautarea unui job de pe la inceputul crizei economice. "Economia isi revine dar piata locurilor de munca este inca foarte lenta pentru a raspunde tuturor solicitarilor", spune Caroline Dowd-Higgins, director de cariera si dezvoltare profesionala la Universitatea din Indiana, citata de careerbuilder.com.

Dar perseverenta in aceste vremuri descurajatoare este usor de zis si greu, daca nu imposibil, de facut. Cautarea de joburi pentru perioade lungi de timp nu doar ca este obositoare dar poate avea afecte emotionale catastrofale asupra moralului somerilor. "Sunt atat de multe emotii care merg mana in mana cu somajul pe termen lung. Sentimente de nepotrivire, furie, umilinta, rusine. Aceste emotii ii pot bloca pe cei aflati in cautarea unui loc de munca, putand fi aproape paralizante -. Sau total paralizante", spune Jenny Foss, proprietarul unei firme de recrutare.

Pentru a gestiona aceste emotii, cei care sunt someri de multa vreme trebuie sa recunoasca faptul ca metodele lor de cautare de munca nu dau rezultate asteptate si sa adopte o noua strategie sau un plan de actiune, spune Foss. ”Si este important sa fie perseverenti, astfel incat angajatorii sa stie ca pot face fata stresului si schimbarii”, adauga Dowd-Higgins.

O parte a problemei este ca, desi sunt someri de multe luni, majoritatea oamenilor inca se bazeaza pe metode de cautare pasive, care functionau bine in trecut dar pur si simplu nu mai fac fata in zilele noastre, spune Foss. "Jocul sa schimbat dramatic in ultimii ani. Din pacate, un numar mare de solicitanti de joburi intra adesea in panica", spune Foss. "Ei nu isi acorda timp sa se linisteasca, sa-si creeze o strategie de cautare care foloseste o varietate de instrumente si apoi sa puna in aplicare strategia intr-un mod concentrat, sistematic."

Metodele incercate si folosite inainte de criza, de a aplica pentru joburi online, de a cauta pe la targurile de locuri de munca sau chiar de a folosi serviciile unui recrutor, nu mai dau roade dupa o lunga perioada de cautare. ”Pur si simplu nu se poate efectua eficienta din spatele computerului”, spune Dowd-Higgins."Trebuie sa iesi si sa fie vazut si auzit daca iti cauti un loc. Oamenii ii angajeaza mai ales pe cei pe care ii cunosc si au incredere in ei. Angajatorii folosesc reteaua lor de cunoastinte mai mult decat oricand", spune ea. "Cand locurile de munca vor deveni disponibile, angajatorii vor ezita sa le posteze pe internet, pentru a nu fi asaltati cu aplicatii. Cautarea unui job prin intermediul unie retele de cunostinte continua sa fie mai eficienta tehnica."

Daca sunteti in cautarea unui loc de munca, iata opt ​​sfaturi de la Foss si Dowd-Higgins.

1. Luati in considerare cautarea unui job cu norma intreaga.

2. Linistiti-va. Calmati-va inainte de a va stoarce creierii pentru a gasi un nou plan de bataie, spune Foss.

3. Descoperiti care va sunt punctele forte. "Descrieti-va in asa fel incat sa ilustrati de ce sunteti valoros pentru organizatie", spune Dowd-Higgins.

4. Concentrati-va pe care sunt competentele dvs, nu doar pe titlurile academice sau de la fostele locuri de munca.

5. Ilustrati cu exemple clare felul cum a-ti dobandit abilitatile. "Un interviu bun are o conversatie fluida - nu raspunsuri standard", spune Dowd-Higgins.

6. Folositi-va de tehnicile mediei sociale pentru cautarea unui job, cum ar fi Facebook, Twitter, un blog personal sau Linkedin.

7. Implementati un plan oficial de actiune. "Nu lasati o singura zi sa treaca fara sa faceti ceva. Va trebuie un plan si un program zilnic", spune Foss.

8. Nu mai dati vina pe dvs. "Eu nu pot gasi un loc de munca pentru ca sunt prea batran, prea gras, nu sunt destul de calificat, sunt prea calificat, etc", spune Foss. "Chiar asa? Poti juca acest joc cat vrei tu, dar la sfarsitul zilei cine e cel care nu are de lucru? Trebuie sa identifici ce nu functioneaza in planul tau si sa-ti construiesti o strategie in jurul lui. Daca nu puteti gasi drumul pe usa din fata, gasiti o usa laterala. Totul este sa fii creativ si sa gandesti strategic in zilele noastre”.



Niciun comentariu: