luni, 12 decembrie 2011

Sapte exemple pe care sa le dai in timpul unui interviu

Pentru a transforma un interviu intr-o conversatie agreabila trebuie sa vii inarmat cu cat mai multe exemple despre felul cum ai influentat in mod pozitiv mai multe situatii din cariera ta, sunt de parere expertii de la careerbuilder.com. Exemplele despre realizarile tale de pana acum te vor ajuta sa depasesti cu brio orice interviu care se axeaza pe identificarea unor competente cheie pe care un potential angajator le-ar dori de la tine.

Intr-un interviu bazat pe competente, angajatorul iti va pune intrebari din care sa reiasa daca ai sau nu abilitatile necesare ocuparii unui post anume. De asemenea, angajatorul iti va pune si intrebari aditionale despre caracterul tau si despre anumite aspecte personale din viata ta care sa il ajute sa hotarasca daca te vei integra sau nu in cultura companiei. Acestea se numesc "competente comportamentale".

In orice interviu traditional cam jumatate din intrebari vor fi legate de abilitatile tale, iar jumatate vor fi despre competentele comportamentale. Iata ce vrea sa stie angajatorul:

a. Care sunt cele mai bune abilitati ale tale? Cu alte cuvinte, vei produce bani pentru firma sau poti fi folosit sa economisesti bani pentru firma?

b. Poti lucra bine in echipa? Te vei incadra bine in ierarhia companiei sau nu? Poti sa primesti sau sa dai ordine?

c. Te poti integra bine in cultura companiei?

Cel mai bun mod de a raspunde la aceste intrebari este prin expemple foarte clare dar si scurte, care sa nu dureze mai mult de 90 de secunde. Iti poti dezvolta propriile exemple din urmatoarele domenii:

1. Cand si cum ai produs profit sau ai reusit sa economisesti bani pentru firma la care lucrezi.

2. Cum ai reusit sa te descurci intr-o situatie de criza la locul de munca.

3. Cum te-ai integrat in echipele cu care ai lucrat pana acum si care au fost contributiile tale.

4. Cum reusesti sa combati stresul la locul de munca.

5. Un moment critic in care ai preluat rolul de lider si ai rezolvat problema.

6. Daca ai avut un esec la locul de munca si cum ai reusit sa-l combati.

7. Orice eveniment petrecut in cariera care te-a determinat sa schimbi domeniul de activitate si nu doar locul de munca.

La interviu sa te porti ca si cum angajatorul este egalul tau. Cand o sa reusesti sa nu pari nici umil dar nici tupist, vei fi foarte aproape sa obtii orice job iti doresti. O conversatie de calitate te va ajuta sa te califici in ochii oricarui angajator. Pentru ca o conversatie sa fie de calitate, nu uita sa ai cat mai multe exemple din viata profesionala pregatite din timp.

Niciun comentariu: