luni, 12 decembrie 2011

Esti somer? Iata cinci motive pentru care nu ai inca un job

Din pacate, multi dintre cei aflati in cautarea unui loc de munca dau vina pe angajatori cand vine vorba de propriile insuccese. Ei uita de multe ori ca un recrutor profesionist stie sa descifreze acele semne care califica sau descalifica un canditat pentru un job. Iata o scurta lista cu cele mai frecvente lipsuri ale unei persoane care desi isi cauta in mod constant de lucru, este in continuare somera:

1. Minte

Orice minciuna trecuta in CV va ajunge mai devreme sau mai tarziu sa te doboare. Potrivit unui sondaj realizat de CareerBuilder.com, circa 49% dintre angajatori au prins cu minciuna un candidat macar o data de-a lungul carierei lor, in timp ce 57% dintre angajati au marturisit ca au fost respinsi cel putin o data din cauza unei minciuni trecute in CV.

Orice minciuna poate fi descoperita, deci ar fi bine sa ramai sincer daca-ti doresti un job cu ardoare. In loc sa te temi de o greseala din trecut, mai bine spune-i angajatorului povestea folosindu-te de propriile vorbe si pune accentul pe invatamintele pe care le-ai tras ulterior.

2. Are gura murdara

Este extrem de tentant pentru orice candidat sa-si vorbeasca de rau fostul sef in timpul unui interviu. Ceea ce multi dintre aplicantii la un job uita, este faptul ca persoana in fata careia isi barfesc fostul sef ocupa si aceasta un post de conducere in cadrul firmei, putand fi chiar viitorul manager. Pe langa o reputatie proasta, de om vesnic nemultumit, certaret sau chiar inadaptat, cel care alege sa-si ponegreasca seful va fi automat descalificat deoarece managerul care ii pune intrebarile va considera ca isi va mentine naravul si la viitorul loc de munca.

3. Nu are potential pe termen lung

Angajatorii vor ca cei care trec pragul propriilor firme sa ramana cat mai mult sa muncasca pentru ei, sa creasca si sa faca progrese in cadrul companiei. Daca ti se pune intrebarea unde te vei peste 5 ani si raspunsul tau nu are legatura cu firma pentru al carei job ai aplicat, ia-ti adio de la angajare! Mai bine raspunde tot cu o intrebare: Ce fel de progrese in cariera va asteptati sa faca un candidat care primeste un job de la firma voastra?

4. Pare plictisit, increzut sau lipsit de interes

Un pic de entuziasm nu va face rau nimanui, mai ales cand vine vorba de obtinerea unui job nou. In jur de 45% dintre angajatorii intervievati de CareerBuilder.com au recunoascut ca lipsa de entuziasm este cea mai mare greseala a unui candidat din timpul unui interviu. Orice firma vrea angajati veseli, deschisi, care abia asteapta sa se apuce de munca, sa interactioneze cu clientii si cu ceilalti angajati.

5. Nu are destula experienta

Managerii nu mai au timpul si resursele de dinainte de criza necesare pentru pregatirea unui viitor angajat. Cu cat ai mai multa experienta, cu atat cresc sansele obtinerii unui job fara prea mari batai de cap. Nu uita sa dai cat mai multe exemple pozitive din cariera ta, pentru ca angajatorul sa stie cu exactitate cata experienta ai.

Un comentariu:

Roxana spunea...

Era totul bine, credibil, ok pana la ultimul punct. Daca esti somer, nu lucrezi, cum sa faci experienta? Asta este pentru mine principalul impediment, lipsa de experienta...