luni, 9 ianuarie 2012

Zece cuvinte inutile, bombastice din CV. Si inca zece cu care sa le inlocuiesti

Cuvintelor pompoase le sta mai bine in reclamele de la televizor decat intr-un CV daca sunt folosite pentru a descrie abilitati profesionale, este de parere consultantul de HR, Duncan Mathison. "Daca nu poti dovedi cu exemple clare faptul ca posezi calitatile respective, mai bine abtine-te sa mentionezi prea multe fraze complicate in CV", afirma expertul.

In loc sa fii un candidat "muncitor, serios si proactiv", mai bine revitalizeaza-ti CV-ul cu ajutorul unui mic exercitiu de inlocuire a unor termeni pomposi dar goi de continut. Scaneaza-ti CV-ul si identifica si inlocuieste urmatorii termeni:

1. Remarcabil

2. Eficient

3. Puternic

4. Exceptional

5. Foarte bun

6. Excelent

7. Determinat

8. Motivat

9. Eficace, apt

10. Energic

"Evita cuvintele care sugereaza o maretie ce nu poate fi dovedita cu fapte", afirma Mathison. "Daca spui despre tine ca esti un manager excelent, cum poti oare sa dovedesti asta?", se intreaba el. Oricine a lucrat intr-o echipa poate mentiona in CV ca se integreaza cu rapiditate si comunica excelent cu colegii. Acestea sunt insa fraze goale in ochii unui recrutor profesionist, care la interviu va realiza imediat cat de bine comunici tu in realitate...

O cale mai buna de a-ti prezenta realizarile este sa lasi angajatorul sa-si faca o parere proprie in legatura cu persoana ta. De expemplu, este mai bine sa prezinti in cifre concrete realizarile tale de pana acum din domeniul vanzarilor, decat sa afirmi ca esti "un agent de vanzari excelent", considera Mathison, citat de careerbuilder.com.

Anumite cuvinte pompoase trebuie evitate si pentru ca reprezinta expresii standard pe care angajatorii le regasesc in toate CV-urile. "Zici ca esti motivat? Sa speram ca esti. Lucrezi bine in echipa? Ma bucur sa aud asta.Comunici usor? Deci esti vorbaret...", exemplifica expertul. Nu-ti incarca CV-ul cu expresii care nu sunt necesare.

Pe de alta parte, mentionarea anumitor cuvinte in CV vor atrage cu siguranta atentia unui angajator. Poti lua in considerare urmatoarele 10 verbe si expresii:

1. Creat

2. Crescut

3. Redus

4. Imbunatatit

5. Dezvoltat

6. Cercetat

7. Realizat la timp

8. Castigat

9. Incadrat in buget

10.Target atins

"Cel mai bine ar fi ca un CV sa contina expresii si cuvinte care sugereaza actiunea pentru a descrie abilitatile unui candidat", considera Mathison. Verbele proiecteaza imaginea cuiva ca si cum ar fi un om cu multa initiativa, care stie sa faca lucrurile sa merga bine. Angajatorii vor vedea realizarile tale din trecut ca pe o baza pentru ceea ce ai putea face in firma lor pe viitor. "Gandeste-te bine: daca ai vrea sa angajezi pe cineva in firma ta, pe cine ai alege? Pe unul care-si spune manager productiv sau pe unul care scrie in CV cum a crescut veiturile companiei in ultimii 3 ani?", atrage atentia Mathison.

In cele din urma, nu uita sa folosesti cuvinte si fraze specifice domeniului de activitate in care se incadreaza jobul respectiv. Asta va dovedi ca esti familiarizat cu anumiti termeni specifici si te va ajuta sa eviti un limbaj standard, gasit din abundenta in CV-urile altora. Nu uita insa ca toate companiile vorbesc limbajul universal al banilor. "Cuvinte ca la timp si in limita bugetului" suna bine oricand, spune Mathison. "Spune-le de ce ai fi tu cea mai profitabila alegere pentru companie si vei auzi imediat cel mai drag cuvint din toata criza economica, si anume angajat".

2 comentarii:

Anonim spunea...

Este un sfat destul de bun, trebuie sa demonstram ca renuntam la clisee si ca nu copiem

Restaurante Constanta spunea...

Imi voi updata cv-ul chiar acum, sa-mi fie rusine :)