vineri, 15 iulie 2011

Cinci sfaturi pentru ca orice interviu sa fie urmat de o angajare

Interviul pentru un job este cea mai importanta parte a procesului de recrutare. Pe o piata a muncii competititva, pentru fiecare post nou exista o armata de candidati supercalificati si plini de experienta. Daca esti destul de norocos sa fii selectat pentru un interviu, nu te poti baza doar pe ce ai scris in CV, va trebui sa faci mult mai multe eforturi pentru a impresiona.


”In mod clar, interviul a devenit mai important ca niciodata”, considera Shawn Boyer, fondatorul site-ului de recrutare snagajob.com. ”Interviurile sunt din ce in ce mai greu de trecut. Va trebui sa faci mari eforturi pentru a te deosebi de restul candidatilor”.

Daca esti in cautarea unui job sau ai un interviu programat, nu trebuie sa intrii in panica. Iata cateva lucruri pe care trebui sa le ai in vedere:

1. Cauta cat mai multe informatii

In zilele noastre este esential sa stii cat mai multe informatii despre compania pentru al carei job aplici. Deci transforma-te intr-un ”burete” de informatii online. Citeste bloguri, stiri, articole, etc, intra pe site-ul firmei respective, alatura-te paginii sale de Facebook, fa orice sa aflii cat mai multe despre companie. ”Firmele nu mai sunt atat de intelegatoare cum erau in trecut. Ei vor ca cei care aplica pentru un post sa stie tot despre afacerile lor. Ei nu spera ca tu sa cunosti niste informatii. Ei se asteapta sa le stii pe toate”, este de parere Boyer.

2. Pune intrebari

Daca tot te duci la un interviu cu tolba plina de informatii despre compania X, de ce sa nu pui si intrebari? Deci atunci cand intervievatorul iti da sansa sa pui intrebari despre companie sau despre job, nu refuza niciodata o asemenea ocazie, care este fantastica pentru ca te vei putea afirma mai usor. ”Tocmai m-am intors de la un interviu in care candidatul nu a avut nicio intrebare pentru mine. Mi-a zis ca am vorbit deja despre asta in timpul interviului. Iata un raspuns penibil, pe care nu pot sa-l trec cu vederea”, a afirmat Boyer.

3. Nu te simti amenintat de lipsurile din CV-ul tau

Angajatorii inteleg ca piata muncii este dura si ca ti-ai cautat foarte mult timp de lucru. ”Nu esti singurul in actuala situatie”, afirma Michelle Dollarhide, director la o firma de relatii publice. Trebuie insa sa fii capabil sa explici foarte diplomat in timpul interviului din ce cauza ai ajuns in acesta situatie. ”Nu te balbai, nu oferi raspunsuri penibile. Mai bine explica ce ai facut tu in perioada cat ai fost somer pentru a-ti imbunatati abilitatile deja existente si ce informatii ti-au tinut mintea ocupata. Voluntariatul, de exemplu da bine la CV”, considera Dollarhide.

4. Imbraca-te decent

Da, stim ca in zilele noastre oamenii nu se mai imbraca in stil business la birou. Tu insa nu poti veni oricum imbracat la interviu, doarece nu esti inca angajatul companiei respective, considera Boyer. ”Intotdeauna, dar intotdeauna sa porti costum, camasa si cravata”. Regula asta se aplica si pentru interviurile online. Multe companii straine practica interviul pe Skype cu potentialii angajati dintr-o alta tara. ”Trebuie sa arati ca un adevarat profesionist, chiar si daca e doar de la brau in sus. Si nu uita, te rog, sa-ti inchizi telefonul si sa scoti cainele afara” .

5. Lasa o impresie buna

Prima impresie este intotdeauna importanta. Dar ultima este cea care ramane intiparita in mintea intervievatorului. Pe o piata a muncii competitiva, fiecare secunda din interviu conteaza. ”Depinde si cum se incheie interviul. Poti intreba care vor fi pasii urmatori, arata-ti entuziasmul pana la final si trimite si un e-mail de multumire”, conchide Boyer.

Niciun comentariu: