vineri, 8 iulie 2011

Zece scuze neinspirate pentru a lipsi de la serviciu

Cu totii am trecut prin asta. E o zi frumoasa, esti intr-o companie placuta si nu ai putea suporta gandul de a merge la lucru. Iti suni seful, te scuzi ca te simti rau, dar in sufletul tau stii prea bine ca el nu te crede.

Scuza ca te simti rau merge doar pe termen scurt, caci te poti trezi chiar cu seful la usa ta, ingrijorat pentru tine. Si asta nu te va ajuta deloc in cariera. Iata zece scuze, unele mai intelepte, altele chiar proaste, la care a-i putea apela:

Scuze care mai trec:

1. Am o problema personala

Nimeni nu iti va avea treaba daca esti un angajat model, care munceste in general foarte mult peste program, considera Andrea Nierenberg, manager la o companie de consultanta, citata de Yahoo!News. Ideea este sa-ti informezi seful ca vei lipsi de la munca cu cateva zile in avans, pentru ca el sa nu programeze vreo sedinta importanta chiar atunci cand planuiesti tu sa tragi chiulul.

2. Ma intalnesc cu un client in alt oras

Pentru ca scuza asta sa mearga, trebuie sa ai o slujba care sa presupuna multa munca de teren si intalniri frecvente cu clientii. Poti folosi scuza daca te-ai intalnit deja cu clientul respectiv cu vreo zi-doua in urma, astfel incat datele sa poata fi confundate usor.

3. Ma duc la doctor

Scuza asta te va scuti de munca cel mult pentru cateva ore. Spune ca esti programat dimineata la prima ora sau pe la 3 dupa-amiaza ca poti pleca de la lucru mai devreme. Sau spune ca esti programat intr-o zi de vineri, cand doctorul are zi scurta de lucru.

4. Nu ma simt bine, am crampe

Daca zici tu ca te simti rau, cine te poate verifica? Scuza asta este atat de jenanta incat nici un sef nu va dori sa stie mai multe informatii despre simptomele tale. Crampele sunt ”ceva” despre care sefii barbati nu stiu mare lucru iar sefele te vor intelege pentru ca si ele trec prin asta in fiecare luna. ”Crampele” nu prea merg insa daca esti barbat...

5. Azi muncesc de acasa

Aceasta este o scuza excelenta daca doresti sa faci o pauza binemeritata si poate fi folosita doar daca politica firmei o permite. Partea proasta este ca tu chiar va trebui sa muncesti de acasa, doar ca vei avea parte de o zi de lucru mai scurta si nu vei mai trebui sa te deplasezi pana la birou.

Scuze proaste si foarte proaste

1. Am un deces in familie

Nu incerca vreodata sa folosesti scuza asta daca nu este adevarata! Daca va descoperi ca ai mintit, seful tau isi va pierde definitiv increderea in tine. ”Am avut un angajat a carui mama a murit de doua ori”, afirma David Wear, manager al unei companii de PR. ”De asemenea si-a ingropat si bunicii de vreo 10 ori in doi ani”.

2. Sunt prea somnoros

Pe vremea cand lucra ca manager la IBM, Marilynn Mobley a primit aceasta scuza de la un angajat. El a spus ca a inghitit 3 pastile de Tylenol cu codeina in loc de vitamine, pentru ca recipientele in care le tinea erau identice.

3. Nu pot sa-mi scot masina din garaj

Asta a fost o alta scuza pe care Mobley nu a crezut-o. Un angajat a spus ca din cauza unei pene de curent nu poate deschide usa garajului. ”I-am amintit ca usa se poate deschide si manual, daca trage de manier”, a afirmat ea.

4. Nu-mi gasesc sectia de votare

Mary Dale Walters, manager la o firma din Virginia, nu a putut crede o asa minciuna. Se pare ca unui angajat i-a trebuit o zi pana sa gaseasca sectia de votare la care era arondat pentru a-l alege pe viitorul presedinte al tarii.

5. Am o urgenta personala

Scuza asta este atat de vaga, incat merge foarte rar. Ar putea insemna orice, de la rau fizic, pana la o programare la coafor si seful tau stie asta...

Niciun comentariu: