marți, 12 iulie 2011

Cum poti sa ii faci fata unui sef de cosmar

Nu putini sunt cei care s-au confruntat in decursul carierei lor cu un sef de cosmar. Se ia de angajati, face remarci sarcastice, ridica tonul, injura si isi umileste in permanenta subordonatii.

Persoanele care aplica aceasta modalitate despotica de a conduce o companie se incadreaza cel mai bine in tipologia sefului bataus, considera cei de la cnnmoney.com. Seful bataus este persoana care foloseste in mod repetat ”abuzul verbal, amenintarea, intimidarea si umilirea in relatiile cu subordonatii sai si are obiceiul de sabota munca acestora”, potrivit definitiei date de Workplace Bullying Institute (WBI), un ONG american specializat in protejarea drepturilor angajatilor.

Marea problema a celor care se confrunta cu un sef abuziv este faptul hartuirea la locul de munca nu poate fi considerata infractiune decat daca este bazata pe varsta, sex sau religie. Si chiar daca un angajat aduna destule dovezi pentru a putea da in judecata un asemenea sef, de cele mai multe ori aceasta miscare se dovedeste foarte ineficienta. Sefii sefului nu iau nici o masura impotriva lui iar angajatul respectiv este nevoit sa paraseasca compania. Sefii de cosmar au in general o imagine foarte buna in companie, de buni profesionisti si sunt oameni ambitiosi. ”Ei vor fi considerati indispensabili, pe cand tu nu”, considera directorul WBI, Gary Namie.

Ce poti face insa atunci cand te confrunti cu un sef care abuzeaza de tine? In primul rand, gandeste-te bine daca exista cu adevarat acele oportunitati de promovare in compania pentru care lucrezi. Daca exista, atunci incearca sa te faci remarcat de catre sefii altor departamente, pentru a te putea trasfera cat mai repede de sub tutela lui despotica. Daca insa consideri ca nu se merita sa-i tot inghiti umilintele, incepe chiar din acest moment sa-ti cauti alt job!

Gary Namie ofera trei sugestii pentru cei care muncesc sub tirania unui asemenea sef:

1. Incearca sa nu pui totul la suflet

Obisnuieste-te ca de fiecare data cand se poarta urat cu tine, sa-i ignori ura pentru ca nu este a ta, nu vine de la tine. Poti de asemenea, sa te concentrezi asupra unei trasaturi fizice ciudate a sefului tau. ”Daca nu o sa-i vezi decat freza ciufulita si urechile clapauge, vei reusi sa ramai calm pentru ca nu-l vei mai lua in serios”, considera Namie.

2. Nu uita cum esti tu in realitate

Sefii batausi stiu exact cum sa te faca sa te simti incompetent si nedemn de lauda lor. ”Daca te confrunti zilnic cu critici despre tine si munca ta, devine foarte greu sa nu il si crezi”. Pentru a combate aceasta situatie, analizeaza criticile care ti se aduc impreuna cu un coleg sau prieten, ”care te va ajuta sa identifici care critici sunt corecte. Care din ele sunt oare valide si care sunt doar incorecte, rautacioase si jignitoare?”, se intreaba Namie.

3. Cauta un sprijin in randul colegilor

Daca sunt si altii in aceeasi situatie, sfatuiti-va impreuna cum sa-i faceti mai bine fata sefului, pentru ca sa nu fii tu singurul care sa il infrunte. Gary Namie considera ca aceasta strategie poate fi aplicata doar pe termen scurt, pentru ca nimeni nu poate schimba un sef de cosmar. De asemenea, avand in vedere faptul ca se bucura de sutinerea managerilor sai, nu poti face altceva decat sa rezisti la acea companie pana iti gasesti un alt job.

Niciun comentariu: