luni, 18 iulie 2011

Cum sa-ti gasesti un loc de munca in 2011

Piata fortei de munca a inceput sa-si revina din a doua jumatate a anului 2011 iar companiile au dat drumul la angajari. Chiar daca vestea este foarte buna, regulile pentru obtinerea unei slujbe s-au schimbat mult dupa criza, avertizeaza specialistii in recrutare.


Competitia este in continuare foarte acerba pe piata muncii iar daca vrei sa fii remercat trebuie sa te folosesti de toate metodele posibile. ”Trimiterea unui CV insotit de o scrisoare de intentie nu-ti va mai aduce un job”, considera Jennifer Becker, consilier la Adecco Group, cea mai mare firma de recrutare din lume, citata de money.cnn.com.

Ce alte metode functioneaza insa? Expertii subliniaza importanta relatiilor, a adaptarii CV-ului in funtie de angajator si a stabilirii unor rezultate clare pe care un candidat le-ar putea indeplini daca ar primi postul pentru care a aplicat.

1. Importanta relatiilor pentru gasirea unui loc de munca

”Relatiile sunt cel mai important aspect din actuala situatie economica”, considera Ford Myers, autor de carti motivationale.”Totul se bazeaza pe relatii personale, altceva nu prea mai functioneaza”. In conditiile in care milioane de oameni isi cauta un loc de munca si posturile sunt inca putine, referintele si relatiile sunt cele mai bune atuuri pentru angajare.

Myers este de parere ca poti incepe prin a-i identifica pe cei care muncesc deja pentru o companie si te pot ajuta. ”Va fi de zece ori mai eficient decat sa aplici online”, afirma Myers. Te poti folosi de retelele de socializare pentru a-i gasi pe cei care te pot recomanda. LinkedIn, Facebook si Twitter sunt surse excelente de asemenea profesionisti. ”Nu exista instrument mai eficient in cautarea unui job decat social media”, considera Jennifer Becker. ”Site-urile de socializare nu pot insa inlocui interactiunea directa”, deci socializeaza cu fiecare ocazie pentru ca nu se stie se iveste norocul.

2. Adaptarea CV-ului in functie de rezultate

Au trecut demult zilele cand un angajator putea fi impresionat doar prin intermediul experientei si a educatiei. In prezent, numirea unor rezultate clare, cuatificabile este calea spre obtinerea unui loc de munca. ”In lumea de azi unui angajator ii pasa doar de un singur lucru: ce poti face tu pentru el, cum ii vei putea rezolva tu problemele?”, afirma Myers.

Incepe prin a cauta cat mai multe informatii despre compania respectiva, pentru a stii cu ce se ocupa si ce nevoi are. ”Citeste articole despre cum poti trece cu succes de etapele recrutarii pentru un job, aplica online si vizioneaza, daca gasesti, filmulete pe YouTube despre companie”, sugereaza el. Nu uita sa promiti rezultate concrete, avertizeaza Myers. ”Mentioneaza rezultatele pe care le-ai produs deja in cariera pana acum: iata cum, iata cand, iata cifre concrete”, este de parere Myers. ”Daca nu-ti poti dovedi valoarea, nu te vor angaja.

Niciun comentariu: