luni, 3 octombrie 2011

Trei lucruri care te vor face sa pari irezistibil in fata angajatorilor

Pe o piata foarte concurentiala dar si afectata de criza cum este cea a muncii, orice om aflat in cautarea unei slujbe trebuie sa invete sa iasa in evidenta cu anumite abilitati pentru a se face remarcat de angajator in timpul unui interviu. Exista insa doar trei trasaturi care-l deosebesc pe un angajat excelent de unul bun sau mediocru.
1. Abilitatea de a dovedi ca meriti postul

Una este sa afirmi despre tine ca esti un lider excelent si alta este sa dovedesti ca detii aceasta abilitate. Angajatorii vor sa stie exact ce beneficii vor avea daca te angajeaza pe tine. "Candidatii care pot aduce exemple reale, tangibile, despre succesele si realizarile pe care le au la actualele joburi sau le-au avut in trecut la fostele joburi, ies cu siguranta in evidenta", este de parere Chris Brabec, directorul de departamentului de resurse umane de la Western Union.

Alan Guinn, CEO la The Guinn Consultancy Group din Bristol considera ca multi dintre angajatori pur si simplu nu sunt interesati sa puna intrebari de genul, "Ce animal ti-ai dori sa fii si de ce?". Ei sunt mai degraba interesati sa vada daca un anume candidat intelege ca va trebui sa-si dovedeasca valoarea in fata celui de la care doreste sa obtina o slujba.

Guinn afirma ca este important pentru un candidat sa-si reexamineze performantele mentionate in CV. "Ce realizari de pana acum te deosebesc de altii? Cum pot acele realizari sa fie aplicate la noul job? Exista un mod de a cunatifica sau explica rezultatele obtinute in functie de timpul, banii sau imbunanatirile obtinute?", se intreaba Guinn. El evidentiaza importanta examinarii anuntului pentru job cu atentie, pentru a vedea daca abilitatile mentionate in CV se potrivesc cu cele cerute de angajator.

2. Necesitatea de a cunoaste informatii detaliate despre companie

Un candidat acceptabil intra pe site-ul unei companii inainte de interviu. Un candidat excelent isi da interesul si chiar invata cat mai multe informatii despre firma respectiva. "Pentru a iesi in evidenta, trebuie sa faci cercetari extinse", considera Jim Langan, manager de investitii la Winter Wyman, una dintre cele mai mari companii de recrutare din nord-estul SUA. Nu uita sa citesti rapoartele anuale si declaratiile financiare, iti vor fii de mare ajutor. De asemenea, verifica ultimele informatii din presa despre companie.

Lagan considera ca si urmatoarele informatii iti vor fi de folos daca vrei sa atragi atentia angajatorului:

a. Motto-ul companiei sau viziunea acesteia

b. Produsele companiei si cu ce se evidentiaza acesteaa pe piata

c. Competitorii sai

d. Preturile firmei si daca e listata la bursa

e. Numele managerilor si ceva date despre istoria companiei

3. Entuziasmul de care dai dovada

Daca ai depus destul efort pentru a dovedi ca meriti postul si ti-ai facut temele in privinta companiei, exista mari sanse sa nu fii selectat pentru un al doilea interviu daca nu dai dovada si de entuziasm in fata angajatorului.

Cum poti da dovada de entuziasm? "In primul rand, cred ca un candidat trebuie sa se arate bucuros de posibilitatea oferita", consuidera Guinn. Candidatii entuziasti nu sunt doar cei care se bucura de job, ci sunt cei care vorbesc cu placere despre ce planuri de viitor au in legatura cu firma. "Acestia sunt cei care-l intreaba pe angajator cum se pot dezvolta in companie si cum pot promova pe diverse posturi. Ei sunt cei care-si dovedesc interesul pentru flexibilitate. Ei vor sa stie cum a promovat intervievatorul si de ce postul pentru care au aplicat este vacant. Ei mai sunt interesati si de felul cum se vor integra in grupul cu care vor lucra".

Un potential angajator va trebui sa afle ca tu ai petrecut timp documentandu-te despre postul oferit si despre companie si ai analizat daca esti persoana potrivita pentru job. Exista mari sanse ca entuziasmul tau sa fie contagios. "Companiile iubesc sa angajeze oameni entuziasti si pasionati in locul celor care considera oportunitatea oferita drept inca un job plicticos", conchide increzator, Langan.

Niciun comentariu: