luni, 3 octombrie 2011

Cinci mituri despre gasirea unui loc de munca

Exista foarte multe mituri care reusesc sa-i induca in eroare pe cei aflati in cautarea unui loc de munca. Specialistii si recrutorii profesionisti atrag insa atentia ca cei care iau in considerare asemenea povesti vor reusi sa obtina cu foarte mare greutate serviciul mult-visat.

Specialistii de la careerbuilder.com prezinta cinci asemena mituri care nu constituie decat piedici in gasirea unui loc de munca:

1. CV-ul trebuie sa fie de doar o pagina

Foarte gresit! Dimenisiunea normala a unui CV este de cel mult doua pagini. Bine ar fii ca pe langa CV sa ai si cateva pagini cu referinte sau articole publicate. Un CV care nu are decat o pagina este mai potrivit pentru absolventii de liceu, decat pentru un profesionist adevarat aflat in cautarea unui loc de munca.

2. Nu ai voie sa iei notite in timpul interviului

De ce nu? Nu toti oamenii au o memorie fotografica buna ca sa poata vorbi, asculta si procesa informatii in acelasi timp. Mai bine intreaba-l politicos pe intervievator daca nu se supara ca tu iti vei nota anumite informatii relevante. Nu uita sa folosesti abreveiri ca nu cumva sa te concentrezi prea tare la notice si sa uiti de conversatie.

3. In vacanta de vara si in luna decembrie companiile nu angajeaza

Aceasta idee e absolut ridicola. De fapt, vara companiile sunt mai "relaxate" si diretorii de resurse umane imprumuta aceasta atitudine. Ei nu mai sunt absorbiti de proiecte dificile si au mai multa rabdare si timp la dispozitie sa te asculte pe tine! In decembrie, companiile sunt preocupate sa faca angajari mai ales daca au nevoie de oameni noi incepand cu luna ianuarie. Ei sunt binedispusi datorita apropierii sarbatorilor si mai intelegatori cu eventualele gafe sau scapariale celor care aplica pentru un loc de munca.

4. Numai cei mai bine pregatiti au sanse sa fie angajati

In mod cert, pentru pozitiile cele mai importante, companiile au nevoie de oameni abili si cu experienta. Insa, in acelasi timp, firmele tind sa angajeze oameni care au mai lucrat in acelasi domeniu de activitate. Acel om care se va integra mai usor in cultura organizatiei, va fi si cel care va obtine locul de munca. Companiile au mai mare nevoie de o persoana care se va integra cu usurinta, care va comunica mai bine cu restul angajatilor si care se va bucura de respectul sefilor. Aceasta informatie nu sta scrisa pe toate gardurile si nicio companie nu va recunoaste ca nu intotdeauna criteriul experientei sta la baza angajarii unei anumite persoane.

5. Nu poti negocia toate aspectele legate de un job

Cele mai bune momente in care poti negocia cu o firma sunt atunci cand te angajeaza sau atunci cand ti se cere sa pleci. Toate aspectele pot fi negociate daca esti foarte clar in privinta a ceea ce doresti sa obtii de la noul loc de munca si care iti sunt motivele. Cea mai buna negociere se face la angajare. Si nu e vorba doar de salariu, ci si de felul cum vei lucra, cu cine vei lucra si cine iti va fi sef. Pe langa abilitati si recomandari, trebuie sa mai ai in sange arta negocierii si a compromisului.

Niciun comentariu: