marți, 9 iulie 2013

3 reguli de aur pentru a-ți alege cariera potrivită

     

Cu toții ne dorim ca primul job pe care îl avem să fie piatra de temelie a unei cariere de succes, dar, din păcate, mulți dintre noi ne dăm seama după un timp că ceea ce credeam că este jobul ideal pentru noi începe să devină încet, încet un coșmar din care cu greu putem evada. Motivele alegeri jobului pot fi multiple: pentru că era „la modă”, pentru că am urmat sfatul unui apropiat sau, pur și simplu, a fost prima ofertă pe care am avut-o și ne-a încântat. Chiar dacă primul job nu a fost o opțiune fericită, asta nu înseamnă că șansele noastre de a avea o carieră împlinită sunt năruite.
           
Ca să trecem peste această notă sumbră, vă putem spune că, potrivit statisticilor, doar aproximativ 5% dintre persoanele care se angajează pentru prima dată sunt mulțumiți de alegerea făcută și își vor dezvolta o carieră în domeniul ales. Cum putem să ne creștem șansele de a fi printre persoanele care identifică jobul dorit, care să ne pună pe drumul corect în viața profesională? Cei de la Business Insider ne oferă 3 sfaturi în acest sens.
1. Nu alege un job care este la modă. În ultimii ani au tot existat diverse domenii care au fost văzute ca fiind adevărate mine nesecate de posturi vacante. Trebuia doar să urmezi o facultate de profil și, la terminarea studiilor, îți găseai destul de ușor un loc de muncă. Din păcate însă, mulți tineri au ales această variantă, iar la finalizarea studiilor s-au trezit în fața unui adevăr crunt. Concurența pentru diverse posturi era foarte mare din cauză că multe persoane s-au pregătit pentru joburile „la modă” și nici salariile nu erau cele visate de absolvenți.
2. Alege-ți un stil de viață, nu vâna o poziție. E bine să ai aspirații, mentori și să vrei să ajungi să ai o viață similară cu cea a idolului tău. Totuși, urmărește atent evoluția acestuia și vezi dacă ești dispus să faci sacrificiile pe care le-a făcut el pentru a obține ceea ce are acum. Sunt foarte puține persoane care afirmă că, dacă ar trebui să o ia de la capăt, ar face exact aceleași lucruri pe care le-a făcut. Alege-ți o destinație finală, dar încearcă să îți urmezi propria cale, astfel încât, atunci când îți atingi obiectivul, să poți spune că ești fericit cu ceea ce ai realizat și că, dacă ar trebui să ia totul de la zero, ai face același lucru.
3. Nu rămâne blocat într-un domeniu care nu îți face plăcere. O idee bună ar fi să testezi mai multe joburi, ne sfătuiesc cei de la Business Insider. Schimbarea frecventă a jobului arată că cei care fac asta se află cu adevărat în cautarea unei cariere pe care și-o doresc. Renunțarea la un job care nu îți place și nu îți aduce satisfacție este, până la urmă, cel mai simplu mod de a identifica, după mai multe încercări, ceea ce îți place să faci. Iar dacă ți-e frică de cum ar putea arăta CV-ul tău în ochii celui care face recrutările, nu ai de ce să te temi. Poți apela la serviciile unei companii specializate în scrierea de CV-uri, care ar putea să îți transforme parcursul profesional haotic într-o poveste care a avut un sens încă de la început.

Niciun comentariu: