miercuri, 15 iunie 2011

Ce sa faci cand esti cel mai nou angajat in firma

Nu este simplu sa fii noul angajat dintr-o companie. Fie ca abia ai iesit de pe bancile scolii sau ai o experienta de 20 de ani, prima zi de munca este intotdeauna dificila. Colegi noi, birou nou si o noua cultura organizationala, toate te vor face sa te simti strain si stingher. Care este cel mai bun mod de a face fata unui job nou?

Fie ca esti proaspat absolvent sau veteran cu experienta in domeniul tau, aclimatizarea la un nou mediu de munca este dificila. Cel mai bun mod de a supravietui unei astfel de experiente este sa socializezi cu oamenii, considera Todd Hudson, scriitor de carti motivationale. Cu cat socializezi mai mult, cu atat vei afla mai multe despre companie, despre cei mai importanti angajati sau parteneri din firma si despre cum trebuie sa te comporti in preajma lor. ”Oamenii iubesc sa povesteasca. Iti vor spune despre lucrurile care au avut cel mai mare impact asupra lor” , este de parere Hudson.

Cand incepi un job nou, mai mereu vei avea parte si de un training. Desi trainingul va consta intr-o punere in tema cu privire la sarcinile de munca, unele companii te vor informa si despre cultura lor organizationala sau despre regulile de conduita pe care se asteapta sa le respecti si tu. In multe firme occidentale, fiecarui nou angajat i se desemneaza un mentor, o persoana cu experienta in cadrul companiei, cu care sa discute, care sa il informeze despre reguli si care sa ii faca cunostinta cu noii colegi.

In multe cazuri insa, atunci cand ajungi la noul loc de munca nu vei gasi altceva decat un birou si un calculator pregatite pentru tine. Daca asa stau lucrurile, ”fii pregatit sa te integrezi singur in noua firma”, afirma Hudson. ”Arata ca ai initiativa si incearca sa faci o impresia cat mai buna”. Daca nu esti sigur la ce sa te astepti de la noua companie pentru care vei lucra, incepe prin a contacta persoana care te-a angajat. ”Poti sa ii trimiti un e-mail cu cateva zile inainte de a incepe lucrul. Spune ceva de genul: sunt bucuros sa lucrez pentru voi si ma intreb la ce sa ma astept in prima saptamana de munca si cum sa ma pregatesc cat mai bine. Cu siguranta ca vei primi un raspuns”.

Incearca sa afli daca nu cunosti pe cineva care lucreaza sau a mai lucrat pentru acceasi companie. Suna-o sau intalniti-va pentru a discuta pe indelete despre firma. Sa nu iti fie frica sa-ti informezi noii colegi despre faptul ca esti nou in firma. Hudson recomanda sa ceri ajutorul colegilor daca ai probleme, deoarece la inceput vor fi intelegatori si te vor ajuta. Ulterior, situatia se poate schimba asa ca mai bine pune toate intrebarile la timpul lor si fara jena.

Este ciudat ca oamenilor le este frica sa recunoasca faptul ca sunt noi intr-o companie, considera Hudson, citat de cnnmoney.com. ”In zilele noastre, cand cineva nou se alatura companiei, oamenii vor spune: bine ca au angajat in sfarsit pe cineva si pentru treaba aia.” Ei se vor bucura ca mai este un angajat care sa ii ajute si vor fi deschisi sa il sprijine pe unul de care vor avea ulterior nevoie.

Niciun comentariu: