miercuri, 15 iunie 2011

Ochii, oglinda sufletului: 9 modalitati de a decoda ce gandeste angajatorul despre tine

Miscarile oculare subtile ale recrutorului prezente in timpul unui interviu pentru angajare, pot semnala parerea lui despre tine si competentele tale. Daca esti antent la ele, poti anticipa daca ai primit sau nu jobul respectiv, considera expertii in programare neurolingvistica.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale programarii neurolingvistice se refera la miscarile oculare si la faptul ca acestea pot dezvalui ce cred oamenii despre anumite situatii sau persoane. Aceasta concluzie este foarte importanta pentru cei care merg la interviuri pentru angajare, aspirantii la un job putand anticipa care va fi rezultatul final al intrevederii, in functie de prezenta sau absenta acestor semnale vizuale in timpul interviului.

Miscari oculare pozitive:

1. Privitul drept in ochi

Contactul vizual permanent este un semnal minunat care denota faptul ca ai atras atentia angajatorului asupra ta si vei fi chemat la un interviu ulterior, potrivit celor de la jobs.aol.com.

2. Clipitul in sincronizare cu tine

Clipitul este un alt semnal care trebuie luat in cosiderare. Daca cineva clipeste in acelasi timp cu tine inseamna ca este atent la ceea ce ai de spus si este de acord cu afirmatiile tale. Cu siguranta te vei numara printre cei alesi pentru un interviu cu seful cel mare.

3. Aplecatul capului si privitul scurt intr-o parte

Oamenii care isi apleaca pentru scurt timp capul si ochii intr-o parte incearca sa isi aminteasca ceva. Un asemenea comportament semnifica faptul ca angajatorul asociaza ceea ce spui tu cu o intamplare sau un eveniment petrecut deja, te asculta cu atentie si analizeaza daca esti sau nu persoana potrivita pentru job.

4. Privitul drept inainte sau putin in jos

Persoanele care privesc drept sau putin in jos au un dialog interior cu ele insele. Poate ca tocmai ai spus ceva interesant care i-a dat de gandit recrutorului sau analizeaza un comentariu bun pe care l-ai facut.

Semnalele oculare negative:

5. Privitul in sus sau in gol

Atunci cand oamenii acceseaza o zona creativa din creier, mint si nu sunt atenti la tine cu alte cuvinte, ei privesc in gol. Daca se uita in hartiile lor si par distrasi, nu mai conta pe acel job.

6. Privitul lateral

Poti incerca sa mai destingi atmosfera facand o gluma, daca intervievatorul priveste lateral si nu este atent la tine. Daca gestul se repeta, poti fi sigur ca ultimul tau comentariu nu a fost primit foarte bine si ca interviul va avea un rezultat contrar asteptarilor tale.

7. Contactul vizual lung si foarte intens

Stii sentimentul acela cand cineva te priveste cu insistenta? Desi nu este intotdeauna un semn rau, uneori indica faptul ca esti urmarit cu foarte mare atentie. Daca contactul vizual continua in intensitate, inseamna ca recrutorul se indoieste de veridicitatea spuselor tale si se gandeste sa puna capat prematur interviului.

8. Clipitul foarte rapid

Cercetatorii din domeniul NLP considera clipitul exagerat drept un semn de gandire intensa si framantare. Cu alte cuvinte, clipitul intens semnaleaza faptul ca recrutorul nu se gandeste la tine in acele momente si in curand iti va replica ”Multumesc pentru participare, te vom suna noi saptamana viitoare”.

9. Privirile rapide, succesive

Daca ochii i se rotesc si iti tot arunca priviri rapide, inseamna ca angajatorul cauta o scuza sa puna capat interviului. Daca vorbesti prea mult sau tragi de timp pana sa raspunzi la o intrebare, acest gest inseamna ”Gata, m-am saturat. Te rog pleaca”.

Expertii in programarea neurolingvistica atrag atentia ca acest limbaj poate fi interpretat in mai multe feluri, in functie de context. Fii atent sa interpretezi corect mesajul pe care il primesti de la receptorul vorbelor tale, deoarece un manager iscusit va sti sa disimuleze foarte bine. De asemenea, fii atent ca si ochii tai sa transmita mesajul corect, deoarece vei fi descalificat din start daca managerul respectiv descopera ca minti.

Niciun comentariu: