duminică, 12 iunie 2011

Sfaturi pentru a decide repede si bine

Sunteti adesea indecisi? Sunteti tentati sa luati deciziile in ultimul moment? Luarea unei decizii nu a fost niciodata o sarcina usoara pentru voi?

Teama de a face greseli si lipsa de incredere genereaza anumite reguli si proceduri care complica luarea deciziilor. Cu toate acestea, cu reflexe bune, puteti obtine ceea ce v-ati propus. Va prezentam cateva sfaturi cheie pentru a decide rapid si bine.

Fata in fata cu mai multe variante este destul de greu sa va decideti. Acest lucru se poate intampla datorita faptului ca simtiti ca nu dispuneti de toate informatiile necesare pentru luarea deciziei. Pentru a decide este foarte important sa dispuneti de informatii, de date concrete, de sfaturi.

Dincolo de intelegerea rationala a situatiei, sa va lasati ghidati de intuitie este unul din punctele cheie in luarea deciziilor in caz de urgenta si in situatii complicate. Aceste forme de inteligenta intuitiva necesita o buna capacitate de ascultare si deschidere care permit descifrarea situatiei si luarea in calcul a mai multor parametri in mod simultan.

Intr-un mediu competitiv, luarea deciziilor rapid este un aspect foarte important in procesul decizional. Programarea unui proces decizional lung inseamna adesea timp pierdut.

O decizie buna ar trebui sa tina seama de realitatile din mediul respectiv, dar nu ar trebui sa fie pierdut din vedere scopul final. Cu toate ca in foarte multe cazuri sunteti presati de sefi sau colaboratori in vederea unui raspuns imediat trebuie sa puneti in balanta toate aspectele care ar putea sa fie in legatura cu aceasta decizie.

Luarea unei decizii necesita asumarea anumitor riscuri, mai ales in momentul in care trebuie sa luati aceasta decizie rapid. Atunci cand trebuie sa luati o decizie trebuie sa fie evaluate atat aspectele pozitive, cat si cele negative pentru decizia luata.

Pentru a putea intelege situatia si pentru a lua deciziile bune, se recomanda efectuarea anumitor cercetari si analize care va permit sa intrati in detalii. O decizie buna este influentata de o monitorizare continua.

Pentru a trece mai usor peste consecintele negative ale unei decizii este recomandabil sa se caute modalitati pentru a transforma aceste greseli intr-un succes.

Niciun comentariu: