luni, 13 iunie 2011

Cinci tipuri de cheltuieli de care nu-ti va fi dor niciodata

Sunt foarte multe tipuri de cheltuieli care nu sunt esentiale pentru traiul zilnic. Chiar si asa, ele sunt foarte prezente in bugetul majoritatii oamenilor si cauzeaza pierderi banesti care adunate, se dovedesc a fi substantiale.

Oamenii ajung de multe ori sa plateasca pentru anumite lucruri fara ca macar sa se gandeasca daca au nevoie sau nu cu adevarat de ele. Vietile lor ar fi mai usoare si bugetele mai consistente daca le-ar elimina cu totul, considera specialistii de la investopedia.com. Iata cinci dintre aceste cheltuieli inutile:

1. Garantiile extinse

Aproape de fiecare data cand cumperi un bun mai substantial si de o valoare mai mare, retailerii se intrec in a-ti face oferte care mai de care mai avantajoase in privinta garantiei pentru bunul respectiv. Una dintre cele mai des intalnite propuneri este extinderea perioadei de garantie a produsului, care in general este de un an de zile. Aceste oferte reprezinta de cele mai multe ori o modalitate excelenta de irosire a banilor deoarece acopera evenimente sau accidente care este putin probabil sa se petreaca si niciodata nu ofera despagubiri pentru adevaratele reparatii de care a-i avea nevoie, cum ar fi degradarea prea rapida bunului respectiv.

2. Taxele bancare

Bancile trebuie sa isi satisfaca proprii actionari in primul rand si de aceea aleg sa isi "stoarca" de bani proprii clienti, prin aplicarea unor taxe la acordarea de imprumuturi sau efectuarea de plati. Anumite taxe pot fi insa evitate, daca iti planuiesti cheltuielile cu atentie sau ai grija la tipul de contract pe care il semnezi cu banca. Anumite tipuri de contracte stipuleaza neaplicarea unor taxe, cum ar fi cele de interogare de sold sau de retragere de la bancomatele bancii respective, asa ca verifica-ti cu atentie si in fiecare luna extrasul de cont.

3. Micile cumparaturi

O cafea aici, o inghetata sau o revista dincolo, micile cheltuieli se aduna in sume consistente la sfarsit de luna. Specialistii de la investorpedia.com considera ca cel mai bine ar fi sa-ti limitezi aceste mici porniri si sa depui intr-un cont suma astfel economisita.

4. Abonamentele neprofitabile

Nu a fost niciodata mai simplu sa anulezi sau schimbi abonamentul Tv si sa continui sa te uiti la programele preferate, mai ales ca unele pot fi accesate si de pe internet. Nu are rost sa platesti zeci de lei pentru sute de programe Tv pe care nu apuci vreodata sa le urmaresti! La fel se poate intampla si in cazul abonamentelor telefonice. Cate din sutele de minute oferite prin noile abonamente iti sunt cu adevarat necesare?

5. Restantele

Plateste-ti facurile, taxele si ratele la timp, pentru a evita penalizarile. Multe din acestea pot fi platite si online, daca nu ai timp sa ajungi pe la ghisee. Restantele nu se refera doar la facturi: ele pot fi rezultatul unei carti nereturnate la timp la biblioteca sau a unei amenzi luate in trafic. Obisnuieste-te sa fii cat mai disciplinat/a in privinta platilor pe care trebuie sa le faci si vei fi scutit de multi bani. Cand vine vorba de finantele tale, cele mai mici schimbari pot face diferenta. Controleaza-ti cheltuielile si vei fi surprins de rezultatul final.



Niciun comentariu: