luni, 27 iunie 2011

Cinci moduri de a alunga deprimarea cauzata de pierderea slujbei

Pierderea slujbei este unul dintre cele mai stresante evenimente din viata unei persoane. De cele mai multe ori insa, oamenii tind sa ia in considerare mai mult consecintele financiare ale concedierii si mai putin cele psihologice, care sunt la fel de grave.

Cand iti pierzi slujba intr-o perioda economica dificila, este greu sa-ti pasterezi optimismul. Iata cateva sfaturi de la cnn.com pentru ca cei care au ramas fara job sa nu se descurajeze in timp ce-si cauta un nou loc de munca:

1. Incearca sa devii un expert in cautarea unei noi slujbe

Considera cautarea unui nou loc de munca ca o noua ta misiune si trateaza acesta faza temporara a carierei tale ca si cum ai trata orice sarcina de serviciu. Daca cineva te-ar angaja sa-ti gasesti singur un job, cum ai proceda? Acesta sarcina necesita o mare doza de gandire creativa. Nu te baza doar pe internet sau pe anunturile din ziare. Incearca sa intri pe piata muncii prin metode mai putin conventionale, folosindu-te de relatii si cunostinte, este de parere Anne Fisher, autoare de carti motivationale.

2. Mentine legatura cu oamenii care cred in tine

Ramai cat mai aproape de oamenii decare te simti legat sufleteste, care te pot incuraja, sugereaza Jayne Mattson, manager al unei companii de recrutare. ”Daca esti somer de mult timp, inseamna ca stai rau cu stima de sine si ai nevoie de incurajarile familiei si ale prietenilor, deci nu uita ca nu esti nicioadata singur”, afirma Mattson.

3. Umple-ti timpul cu activitati care iti fac placere

Foloseste o parte din zi pentru a face o activitate placuta, care iti da energie, fie ca e vorba de gradinarit, ascultat muzica sau citit. Ai nevoie de endorfinele eliberate in creierul tau de aceste activitati pentru a trece cu bine peste depresia somajului.

Ajuta-i pe semenii tai aflati la ananghie. Isi vor aminti de tine si te vor ajuta la randul lor daca si cand va fi cazul. Poti sa mai faci voluntariat sau cursuri prin corespondenta sau sa accepti slujbe cu jumatate de norma pentru ceva bani de buzunar. Te vei simti mult mai bine in pielea ta, iar stima ta de sine va fi la cote mai inalte. Iti vei face cunostinte noi si nu te vei mai simti singur. De asemenea, iti vei mentine active abilitatile pe care le ai deja si vei mai avea inca un proiect pe care sa il treci la CV in caz ca vreun angajator te cheama la interviu.

4. Tine-te de rutina ta zilnica

Oamenii au nevoie sa-si structureze timpul, este de parerre Mattson. ”Cu cat te tii de un program zilnic prestabilit, cu atat vei fi mai activ. Nu este o concidenta ca cei care raman activi personal si profesional in perioada cautarii unei slujbe noi, vor fi angajati mai repede”.

5. Nu uita sa fii sociabil

LinkedIn, Facebook, Twitter dar si conturile pe site-urile de recrutare pot fi instrumente utile in cautarea unei slujbe. Media sociala nu poate insa inlocui conversatiile fata-in-fata. ”Majoritatea noutatilor despre potentiale joburi le vei afla doar in urma conversatiilor cu altii. De asemenea, socializarea te va scoate din depresia izolarii. Izolarea trebuie evitata, este unul din pericolele somajului si poate aduce depresii”, este de parere Jayne Mattson. De asemenea, oamenii care iti pot oferi joburi vor uita de existenta ta daca nu mai iesi din cand in cand din casa.

Niciun comentariu: